گزارشی از نتیجه طومار تپه شهدای گمنام شهرستان فسا و پیگری های بعد از آن / سردار باقرزاده : از مسئولین خصوصا شهرداری و فرمانداری بطور جدی مطالبه کنید + عکس و فیلم
شاید هنوز خیلی ها تشییع و تدفین با شکوه پنج شهید گمنام شهرستان فسا را در خاطر داشته باشند؛ هم چنین حضور پر شور و مشتاقانه مردمی و پیگیری ها و تلاش های مجدّانه مسئولین خصوصا امام جمعه وقت ؛ حجة الاسلام والمسلمین یعقوبی که الان حدود یازده سال از آن می گذرد ؛ اولین روزهای دی ماه سال 81 که با شهادت رئیس مذهب ؛ امام صادق علیه السلام همراه شده بود. اما نمی دانم چه سرّی در این میان وجود داشت که این شهدای گمنام باید از همان ابتدا با غربت و گمنامی هر چه بیشتر میهمان شهر ما می شدند. اولین نشانه های این بی مهری ، زمانی هویدا شد که هر چه مسئولین امر و مردم تلاش کردند که این پنج شهید عزیز در تپه رصدخانه مدفون شوند شهردار و فرماندار وقت به این کار رضایت ندادند و گویا این مسئولین هم معتقد بودند که یک مکان تفریحی را نباید به قبرستان تبدیل کنیم.
یکی از کسانی که از نزدیک در جریان برنامه ریزی تدفین این شهدای عزیز بوده و از نزدیکان امام جمعه وقت به حساب می آمد برای نگارنده نقل می کرد که مسئولین وقت دولت اصلاحات در شهرستان فسا با تدفین این شهدای عزیز در این شهرستان موافق نبوده و از انواع کارشکنی ها دریغ نکرده ؛ و نه اجازه دفن در تپه رصدخانه را می دادند و نه درمکان فعلی ؛ حتی مسئول یکی از اداره های شهرستان در پی شکایت برآمد که مکان فعلی تپه شهدای گمنام از آن ماست و اینها آن را تصاحب کرده اند ؛ و طی اقدامی وقیحانه در شب نامه ای عنوان گردید که می خواهند با یک مشت استخوان، فضاهای تفریحی و علمی شهر را خراب کنند، حتی از جایگاه و محبوبیت بعضی از خانواده های شهدا می خواستند سوءاستفاده کنند تا آنها علیه این حرکت ، موضع گیری نموده و نامه و طوماری را علیه این کار تدارک ببینند! آن هم به این بهانه که آمدن شهدای گمنام به شهر فسا منجر به کم رنگ شدن مزار شهدای شهرستان(جنب امامزاده حسن علیه السلام) می شود!
جفاهای مسئولین وقت که در جریان ورود شهدای گمنام به شهر ما صورت گرفت خود مطلبی مفصل است که باید در وقتش به آن پرداخته شود و اگر حمایت های بی دریغ مسئولین محترم تیپ سوم انصارالحجه و ناحیه مقاومت بسیج و نیز امام جمعه وقت نبود قریب به یقین ، فسا تا به حال مدفن شهدای گمنام را به خود ندیده بود. بگذریم که از دولت اصلاحات و اعوان و انصار فسائی اش بیش از این توقع نمی رفت .
اما اکنون که نزدیک به یازده سال از آن قضایا می گذرد برای وضعیت این مقبره غریب ، تعبیری جز اسف بار بودن آن نمی توان یافت.
اگر چه این مردم ، همان مردم تشییع کننده هستند و مسئولین ، نه آن مسئولین وقت ، باز شاهد بی مهری های زیادی نسبت به این عزیزان هستیم ، یادمانی که حداکثر باید در طول سه یا نهایتا چهار سال کار ساختمانی اش به پایان می رسید و محلی برای انجام امور فرهنگی می شد هنوز در وضعی به سر می برد که حتی مردم هم برای رفت و آمد به آنجا کم رغبت شده اند .
این کم لطفی ها تنها متوجه مسئولین شهرستان و هیئت امنای تپه شهدای گمنام نیست چرا که خود ما از دو جهت بیش از مسئولین در این وضعیت نابسامان دخیل بوده ایم :
1. غیر از سه چهار سال بدوی که از دفن این شهدا می گذشت دیگر حضورمان در تپه شهدای گمنام کم رنگ شد و انگیزه مان برای زیارت و میهمان نوازی از این عزیزان از بین رفت؛
2. مطالبه و پیگیری ای از مسئولین شهرستانی و استانی در رابطه با روند اجرائی و تکمیلی این یادمان نداشتیم و شاهد هیچ مطالبه مؤثری از سوی متدینین نبودیم؛
اما در تابستان سال گذشته و هم زمان با راهپیمائی روز جهانی قدس ، اعضای مؤسسه فرهنگی دیده بان استان فارس ، در یک حرکت مردمی و وظیفه مدار ، طوماری را در مصلای نماز جمعه به امضای مردم رسانیده که در آن ضمن تشکر از اقدامات صورت گرفته برای تپه شهدای گمنام ، از کندی روند عمرانی این یادمان انتقاد و پیگیری هرچه بیشتر را از مسئولین تقاضا کردند؛ این طومار طولانی به حدی از امضا و نوشته های مردم پر شد که دیگر جای خالی نداشت و مردم با نوشته های کوتاه کهولت سن و ناکارآمدی هیئت امنای فعلی و کم توجهی مسئولین را متذکر شدند و همچنین از شهردار محترم خواستند که لااقل به همان اندازه که به باغ کدیوری در پائین همین تپه توجه می شود به این مکان نیز توجه کنند .


اما وقتی که اعضای موسسه دیده بان به دو تن از مسئولین شهرستان - که بیشتر درگیر با کار این تپه هستند - گزارش کوتاهی از این طومار را ارائه کردند ایشان بدون اینکه حتی متن طومار را ببینند و به امضاها و نوشته های مردم نگاهی کنند آنچنان آنها را مورد عتاب قرار دادند که بعد از برخورد ، خود ایشان نیز متوجه برخورد خیلی تند خویش شدند و در گفته هایشان در صدد جبران آن حرکت برآمدند و البته در عین حال هم چنان تاکید داشتند که این حرکت را دنبال نکنید .
اما به لطف الهی ، اعضای این موسسه باز از پیگیری این مطالبه مردمی کوتاه نیامده و طی نامه نگاری با چند ارگان استانی و کشوری همچون دفتر مقام معظم رهبری و کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح این قضیه را دنبال کرده و چندین بار هم بصورت حضوری در دفتر مقام معظم رهبری و کمیته جستجوی مفقودین روند کار را پیگیری کردند . (1)
لذا دفتر مقام معظم رهبری طی تماسی با مسئول مؤسسه ، توضیحات بیشتری را در این رابطه خواستار شدند و در مراجعه حضوری خاطر نشان کردند که این مسئله را پیگیری خواهیم کرد و بیان کردند که طی نامه ای با شناسه ارجاع 8175678 در مورخ 28/09/91 از کمیته جستجوی مفقودین هم پیگری این قضیه را خواستار شده ایم .
همچنین کمیته جستجوی مفقودین در تماس تلفنی با مسئول موسسه و در مراجعه حضوری به این نهاد بیان کردند که این مسئله را بطور جدّ دنبال خواهیم کرد .
بالاخره از طرف این کمیته ، نامه ای به شماره 552/92/ک مورخ 15/02/92 به موسسه ارسال شد که در آن تاکید شده که این مسئله را از مسئولین شهر ، خصوصا شهرداری و فرمانداری به صورت جدی مطالبه کنید .
البته در ادامه این پیگیری ها و در جهت جدّیت در این مطالبه ، نامه دیگری تنظیم گردید که بیش از بیست مجموعه فعال فرهنگی شهرستان آن را مهر و امضا کردند و به دفتر مقام معظم رهبری و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس ارسال گردید که البته امتناع چند مجموعه فرهنگی انگشت شمار از امضای این نامه ، خود نیز درخور تأمل است . (2)
در پایان از شهردار و فرماندار محترم و همچنین امام جمعه عزیزمان که خود از یادگاران دفاع مقدس و دوستداران فرهنگ ایثار و شهادت هستند ، خواهانیم که از خجالت شهردار و فرماندار سال 81 درآمده و با فضاسازی مناسب و تکمیل یادمان شهدای گمنام شهرستان فسا و همچنین با حمایت های مستمر خود یادگار ارزشمندی را بر تارک این شهر از خود به جای بگذارند تا همگی ما در مقابل این پنج شهید گمنام و غریب ، روسفید باشیم .
اما درخواست جدی تر ما از مردم عزیز است که با حضور هر چه بیشتر خود درتپه شهدای گمنام و مطالبه های مستمر و پیگیر خود از مسئولین تا تکمیل آبرومندانه این بنا ، از پای ننشسته و خود را مدیون شهدا نکنند ، کوچکترین حرکت ما میتواند این باشد که مطالبه خود را در قالب پیامکی به سامانه پیامکی شهرداری ( 1000010000137 ) دنبال کنیم،
باشد که در قیامت شرمنده امام و شهدا نباشیم .
مؤسسه فرهنگی دیده بان استان فارس
فیلم کوتاهی از وضعیت تپه و طومار که ضمیمه نامه های ارسالی شده بود :
عکس هائی از نوشته های مردمی در طومار :
1 : این نامه برای هفت نهاد ارسال شد که متن یکی از آنها به عنوان نمونه ذکر می شود :
باسمه تعالی
از مؤسسه فرهنگی دیده بان استان فارس
به دفتر مقام معظم رهبری (مدّظله العالی)
سلام علیکم
احتراما به استحضار می رساند که در سال 81 به همت امام جمعه وقت ( حجةالاسلام و المسلمین یعقوبی - امام جمعه فعلی شهرستان بجنورد ) و دیگر عزیزان ، تعداد پنج شهید گمنام در ورودی شهرستان فسا به خاک سپرده شد و این امر مبارک مورد استقبال گسترده مردم قرار گرفت
اما متأسفانه با گذشت ده سال از زمان خاکسپاری ، هنوز مقبره این شهدای عزیز در وضعیت نامطلوبی قرار دارد و بیش از آنکه فضائی معنوی و جذاب داشته باشد باعرض تأسف نابسامانی آن ، باعث دوری و دفع مردم از این زیارتگاه شده است و در این سال ها فقط مقداری از آماده سازی این مکان انجام شده و این قضیه هم بارها مورد انتقاد مردم شهیدپرور این شهر قرار گرفته است.
ناگفته نماند که همین بی توجهی و نبود امکانات و فقدان فضای تمیز و مناسب باعث گردید مزار این شهدای گمنام و غریب ، روز به روز در غربت بیشتری فرو رفته و استقبال و توجه مردم هم به این مکان کمتر شود.
در همین رابطه در روز قدس به همت عده ای از جوانان ، طومار گلایه آمیز بلندی در محل نمازجمعه شهر قرار گرفت که با استقبال زیادی روبرو شد و مردم عزیز شدیدا از این کوتاهی انتقاد کرده و با امضاء و دست نوشته های خود آن را پر کردند اما متأسفانه عده ای از مسئولین مربوطه شهرستان بدون خواندن متن طومارعلاوه بر اینکه استقبالی از این قضیه خودجوش و خیرخواهانه نکردند بلکه این اقدام را کاری اشتباه خوانده و خواستار جمع آوری آن شدند.
تقاضای مردم عزیز شهرستان فسا از شما مسئولین دلسوز این است که با حمایت های مادی و معنوی خود موجبات تکمیل سریع تر این یادمان را فراهم آورده و با گوشزد کردن جدی این انتقاد و گلایه به مسئولین مربوطه شهرستان فسا ، شاهد توجه بیشتری به این شهدا باشیم و باگذر زمانی اندک ببینیم که گمنامی مضاعف این عزیزان از بین رفته باشد و ما بدین امید که شما قطعا ما را در رسیدن به این مطلوب یاری خواهید رساند به سمتتان روی آورده ایم و امیدوار هستیم که با یاری شما بیش از این شرمنده این شهدای غریب و گمنام نخواهیم ماند.
به ضمیمه این نامه ، متن طومار و فیلم کوتاهی از وضعیت نابسامان این یادمان خدمتتان عرضه می گردد.
باتشکر
مؤسسه فرهنگی دیده بان استان فارس
2 : متن نامه ممهور شده توسط مجموعه های فرهنگی :
باسمه تعالی
ازمجموعه های فعال فرهنگی شهرستان فسا
به بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس
سلام علیکم
احتراما به استحضار می رساند که در سال 81 به همت امام جمعه وقت ( حجت الاسلام و المسلمین یعقوبی - امام جمعه فعلی شهرستان بجنورد ) و دیگر عزیزان ، تعداد پنج شهید گمنام در ورودی شهرستان فسا به خاک سپرده شد و این امر مبارک مورد استقبال گسترده مردم قرار گرفت .
اما متأسفانه با گذشت ده سال از زمان خاکسپاری ، هنوز مقبره این شهدای عزیز در وضعیت نامطلوبی قرار دارد و در این سال ها فقط مقداری از آماده سازی این مکان انجام شده و بیش از آنکه فضائی معنوی و جذاب داشته باشد نابسامانی آن ، باعث دوری و دفع مردم از این زیارتگاه شده است و این قضیه هم بارها مورد انتقاد مردم شهیدپرور این شهر قرار گرفته است .
ناگفته نماند که همین بی توجهی و نبود امکانات و فقدان فضای تمیز و مناسب باعث گردید مزار این شهدای گمنام و غریب ، روز به روز در غربت بیشتری فرو رفته و استقبال و توجه مردم هم به این مکان کمتر شود.
در همین رابطه در روز قدس به همت عده ای از جوانان ، طومار گلایه آمیز بلندی در محل نمازجمعه شهر قرار گرفت که با استقبال زیادی روبرو شد و مردم عزیز شدیدا از این کوتاهی انتقاد کرده و با امضاء و دست نوشته های خود آن را پر کردند .
تقاضای ما مجموعه های فعال فرهنگی شهرستان فسا از شما مسئولین دلسوز این است که با حمایت های مادی و معنوی خود موجبات تکمیل سریع تر این یادمان را فراهم آورده و با همت بیشتر مسئولین مربوطه شهرستان فسا ، شاهد توجه بیشتری به این شهدا باشیم و باگذر زمانی اندک ببینیم که گمنامی مضاعف این عزیزان از بین رفته باشد .
ما بدین امید که شما قطعا ما را در رسیدن به این مطلوب یاری خواهید رساند به سمتتان روی آورده ایم و امیدوار هستیم که با یاری شما بیش از این شرمنده این شهدای غریب و گمنام نخواهیم ماند.
سایه مقام معظم رهبری مستدام باد
10/09/91